Demonstratie blazen

t Zulv’ren HeurnkeHet midwinterhoorn blazen wordt weer veel beoefend in Twente en de regio. Jaarlijks zijn er veel activiteiten in de wintermaanden waar men regelmatig midwinterhoornblazers tegen komt. Denk aan kerstmarkten en braderieën. Dit was begin vorige eeuw wel anders. De traditie uit heidense tijden was toen nagenoeg uitgestorven.

Begin jaren 50 waren er enkele initiatieven waarmee men de midwinterhoorn weer nieuw leven in wilde “blazen”. Een van deze initiatiefnemers was de Oldenzaler Toon Borghuis. toonborghuis2 Middels bijeenkomsten om het blazen te oefenen en elkaar “te meten” ontstond het “Midwinterhoorn demonstratie blazen” waar men om “ ’t Zulv’ren Heurnke” blies. Een jaarlijks evenement dat sinds 1954 door telkens wisselende buurschappen werd georganiseerd. In 1961 kwam hier ook een evenement voor onze junior blazers bij. Deze strijden jaarlijks om het Gouden hoorntje voor beste buurtschap. Voor beste individuele junior blazers is er de “Jeroen Erve HuiskersHeideman-trofee”.

In 2015 was het de beurt aan buurtschap Oldenzaal. Een memorabel moment daar het de 60e keer was dat het demonstratieblazen georganiseerd werd. In 2015 waren het eerst de senioren. Dit jaar, 2016 is het de beurt aan onze junioren. Erve Huiskes op Het Hulsbeek is de gekozen locatie.

We zien u dan.

30 December 2016 – Erve Huiskes, Het Hulsbeek Oldenzaal – 13:30-16:00 uur

P5

Erve Huiskes ligt op loopafstand van het parkeerterrein P5 (meer info en de route).

Voor meer informatie, zie tevens de Agenda

Foto’s en knipsels van weleer.